03 januari 2016

PISTACHE & LIME PIE


'New beginnings. new ideas, new energy, exciting and surprising...' 

Bye 2015, hello 2016!
Wij vierden onze Oud & Nieuw bij vrienden in Eindhoven. De leeftijd van de kids varieert tussen de 6 weken en 3,5 jaar, dus een hele avond zonder kids is er niet meer bij. Heeft de één net zijn flesje leeg, dan meldt de andere zich weer. Teije weigerde om te gaan slapen, waarschijnlijk door alle harde knallen de hele avond en het feit dat hij in een vreemde omgeving in bed werd gelegd. Dus heeft hij het hele feestje meegevierd en ging klokslag 12 uur vrolijk mee naar buiten om het vuurwerk mee te aanschouwen.
Iedereen bracht wat lekkers mee, om onder het genot van een drankje, wat lekkers te kunnen knabbelen. Naast wat geitenkaas hapjes in bladerdeeg, met honing en tijm, bakte ik een cake met pistachenoten en limoen. Een variant op de traditionele slagroomtaart, waarbij de limoen-roomkaas in de vulling een frisse smaak geeft. De ster in het midden van de taart maakte ik zelf met behulp van ijzerdraad, een satéprikker en tijm.


CAKE
Nodig // 180 g zelfrijzend bakmeel / 2 tl bakpoeder / snufje zout / 175 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur / 160 g lichtbruine basterdsuiker / 1 tl vloeibaar vanille extract / 3 eieren, op kamertemperatuur, / 1,5 el melk, op kamertemperatuur / 50 g pistachenoten (helft voor door de cake en helft voor garnering)
Doen // verwarm de oven voor op 175 graden en beboter een bakvorm met een diameter van 20 cm / meng het bakmeel, bakpoeder en zout in een kom / klop de boter, suiker en vanille in een andere kom in circa 5 minuten luchtig en romig / voeg een voor een de eieren toe en klop krachtig na elke toevoeging / zeef het bloemmengsel boven het beslag en spatel de bloem er zo luchtig mogelijk door / voeg de melk toe en roer tot een glad beslag / hak de pistachenootjes grof en meng door het beslag / stort het beslag in de bakvorm en bak de cake 35 - 40 min in het midden van de oven (controleer met een prikker of de cake in het midden gaar is, voordat je deze uit de oven haalt)

VULLING
Nodig // 200 g roomkaas / 200 ml slagroom / limoen / 150 g poedersuiker
Doen // Klop de slagroom en laat verder opstijven in de koelkast (het beste een paar uur tot een dag) / meng de roomkaas en de poedersuiker / boen de limoen schoon, rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit / roer het sap door het roomkaas-mengsel / spatel de slagroom door het roomkaas-mengsel

DE TAART SAMENSTELLEN
Snijd de cake in 2 gelijke lagen. Leg de onderste laag als taartbodem op een schaal. Strijk er een dikke laag limoen-roomkaas glazuur over uit. Leg de tweede laag cake erop en bestrijk die ook met glazuur. Laat de randen licht bestreken, zoals op de foto, bestrijk de hele taart met glazuur, of laat de randen onbedekt. Garneer met grof gehakte pistachenoten en wat rasp van een limoen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten